Sorbet z jeżyn z estragonem - przepis

Lubisz niecodzienne połączenia smakowe? Ten przepis podbije twoje serce!

Sorbet z jeżyn z estragonem

fot. materiały prasowe Zdrowe Lody

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 łyżeczka skrobi arrarutowej

Sposób przygotowania:

Do małego rondelka wlej wodę, wrzuć jeżyny i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez gęste sitko do miski.
Wlej sok z powrotem do rondelka, dodaj miód i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstaw, dodaj estragon, przykryj rondelek i poczekaj 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzuć, a płyn ostudź. Odlej 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i zmieszaj ze skrobią arrarutową. Dodaj papkę arrarutową do bazy i znów mieszaj, aż wszystko się połączy.
Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin. 
Zamrażaj masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.

Przepis pochodzi z książki Christine Chitnis "Zdrowe Lody", wyd. Znak
 
Polecamy:
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?