Lody migdałowe z czekoladową polewą - przepis

Szukasz przepisu na pyszne, kremowe lody, które pokocha twoje dziecko? Mamy coś dla ciebie!

Lody migdałowe

fot. materiały prasowe Zdrowe Lody

Składniki:

  • 1/3 szklanki masła migdałowego domowego lub kupnego
  • 1 szklanka naturalnego pełnotłustego jogurtu
  • 1 szklanka mleka migdałowego domowego lub kupnego
  • 2 mrożone banany
  • 2 łyżki miodu
  • 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
  • 1 szklanka prażonych wiórków kokosowych lub orzeszków 

Sposób przygotowania:

Do miksera włóż masło migdałowe, jogurt, mleko migdałowe, banany i miód i miksuj, aż masa będzie gładka.
Wlej masę do foremek. Włóż patyczki. Zamrażaj 3–4 godziny, aby lody stężały.
Przygotuj czekoladową polewę i posypkę. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmij z ognia i odstaw.
Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Wyjmij formy z lodami z zamrażarki, polej gorącą wodą i wyjmij lody z foremek. Ułóż je płasko na pergaminie i łyżką delikatnie polej czekoladą. Szybko, zanim czekolada stwardnieje, posyp lody kokosem lub orzechami. Czekaj chwilę, żeby polewa zastygła, odwróć lody i powtórz całą operację.
Włóż blachę do zamrażarki na 5–10 minut. Czekolada w tym czasie powinna stwardnieć. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowuj w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.
 
Przepis pochodzi z książki Christine Chitnis "Zdrowe Lody", wyd. Znak
 
Polecamy:
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?